Badania wyciągów z owocników grzyba Laetiporus sulphureus (Bull.)
Authors:
- Marcin Szymański,
- Marta Kolendowicz,
- Arkadiusz Szymański
Abstract
Laetiporus sulphureus is a species of fungus that decomposes both living trees and wooden structures. The fruiting bodies grow from May to September. They most often attack deciduous trees, most often oaks, poplars, robins and willows, apple trees, plum trees, less often maples and alders, very rarely they attack conifers. They are annuals; initially bulbous, then semicircular, fan-shaped and corrugated, color from sulfur-yellow to golden-orange or orange. Only the young and juicy fruiting bodies are suitable for consumption; they have a delicate “mushroom” taste and goes well with vegetables. It can be made in breadcrumbs, marinated in honey and spice, added to soups or stewed. The mushroom can be made in breadcrumbs, marinated in honey and spice, added to soups and stewed.
- Record ID
- UAMd377003c133a4460972c589724e2bb0b
- Author
- Journal series
- Postępy Fitoterapii, ISSN 1509-8699, e-ISSN 1731-2477
- Issue year
- 2021
- Vol
- 22
- No
- 1
- Pages
- 14-22
- Keywords in Polish
- Laetiporus sulphureus, polifenole, aktywność antyoksydacyjna, gc-ms.
- Keywords in English
- Laetiporus sulphureus, polyphenols, antioxidant activity, gc-ms.
- Keywords in original language
- Laetiporus sulphureus, polifenole, aktywność antyoksydacyjna, gc-ms.
- Abstract in Polish
- Laetiporus sulphureus jest gatunkiem grzyba, który powoduje rozkład zarówno żyjących drzew, jak i drewnianych konstrukcji. Owocniki wyrastają od maja do września. Atakują najczęściej drzewa liściaste, przeważnie dęby, topole, robinie i wierzby, jabłonie, śliwy rzadziej klony i olsze, bardzo rzadko porażają drzewa iglaste. Są jednoroczne; w początkowym okresie bulwiaste, następnie półkoliste, wachlarzowate oraz pofałdowane, barwy od siarkowożółtej do złoto-pomarańczowej lub pomarańczowej. Do spożycia nadają się jedynie młode i soczyste owocniki; mają one delikatny „grzybowy” smak, bardzo dobrze komponują się z warzywami. Grzyb można przyrządzać w panierce, marynować w zalewie miodowo-korzennej, dodawać do zup i dusić.
- Abstract in original language
- Laetiporus sulphureus jest gatunkiem grzyba, który powoduje rozkład zarówno żyjących drzew, jak i drewnianych konstrukcji. Owocniki wyrastają od maja do września. Atakują najczęściej drzewa liściaste, przeważnie dęby, topole, robinie i wierzby, jabłonie, śliwy rzadziej klony i olsze, bardzo rzadko porażają drzewa iglaste. Są jednoroczne; w początkowym okresie bulwiaste, następnie półkoliste, wachlarzowate oraz pofałdowane, barwy od siarkowożółtej do złoto-pomarańczowej lub pomarańczowej. Do spożycia nadają się jedynie młode i soczyste owocniki; mają one delikatny „grzybowy” smak, bardzo dobrze komponują się z warzywami. Grzyb można przyrządzać w panierce, marynować w zalewie miodowo-korzennej, dodawać do zup i dusić.
- DOI
- DOI:10.25121/pf.2021.22.1.14 Opening in a new tab
- URL
- http://www.czytelniamedyczna.pl/7009,badania-wyciagow-z-owocnikow-grzyba-laetiporus-sulphureus-bull.html Opening in a new tab
- Language
- pol (pl) Polish
- Score (nominal)
- 20
- Score source
- journalList
- Score
- = 20.0, 13-01-2022, ArticleFromJournal
- Citation count
- 2
- Uniform Resource Identifier
- https://researchportal.amu.edu.pl/info/article/UAMd377003c133a4460972c589724e2bb0b/
- URN
urn:amu-prod:UAMd377003c133a4460972c589724e2bb0b
* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or PerishOpening in a new tab system.